Corona en nu?!

Foto bij blog Corona en nu | Business ProVit

In mijn werk breng ik graag het hart en het hoofd van een bedrijf weer terug met elkaar in verbinding. Daarom steek ik alle ondernemers en medewerkers in deze bizarre tijd een hart onder de riem. Dat geldt uiteraard ook voor alle mensen die op dit op moment werken in de vitale beroepen. Diep respect voel ik voor jullie!

Het is amper te bevatten wat er allemaal om ons heen gebeurt. We bevinden ons in een ware gezondheidscrisis met alle gevolgen van dien. Wat me hierbij opvalt is dat er veel gesproken wordt en dat er veel adviezen rondgaan, die vooral een appel doen aan het hoofd van mensen en organisaties. En dat is fijn!

Ik wil me graag richten tot het hart!

Deze periode is onzeker, voor sommigen zelfs angstig. Hoe gaat dit verder? Wat betekent dit voor mij en mijn gezin? Voor mijn medewerkers en hun gezinnen? Hoe ziet mijn werk of mijn bedrijf eruit als we deze crisis overleeft hebben? Wellicht voel je stress, slaap je slecht ben je onrustig en voel je je machteloos. Waar heb je het de afgelopen jaren allemaal voor gedaan? De dunne scheidslijn tussen hoop en vrees. Heftige emoties!

Voor mij is deze crisis een heel duidelijk signaal dat het echt anders moet in deze wereld. We kunnen niet doorgaan met en in het systeem waarin we met elkaar zitten. Het werkt niet meer! Veel mensen hebben de illusie dat alles beheersbaar en ‘te koop’ is. Op dit moment wordt pijnlijk duidelijk dat dat verre van waar is. Ineens blijken we gewoon allemaal gelijk, corona maakt geen verschil tussen arm en rijk, status of niet. Wat vorige week nog belangrijk was, staat deze week in een totaal ander perspectief. Veel mensen voelen zich ineens nederig in de grootsheid van wat er nu allemaal gebeurt.

We moeten het zelf doen!

Ruim 30 jaar geleden toen ik uit coma bij kwam, zei mijn vader tegen mij: “al had ik één miljoen gulden gehad, we waren niet bij machte om jou beter te maken. Je moest het echt zelf doen”. En dat is wat ons nu ook te doen staat. Wij, en alleen wij mensen kunnen iets aan het systeem veranderen. We moeten het zelf doen!

We zullen achter onze oren moeten krabben en erkennen dat het anders moet! En wat mij hoop geeft, is dat ik de afgelopen dagen zie, dat we dat met zijn allen wel gewoon kunnen. Ineens zijn veel barrières en belemmerende overtuigingen van de baan.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Ruimte dus om het anders te doen met elkaar. Terug naar de bedoeling, terug naar het hart van je bedrijf! Terug naar de oorsprong van waaruit je begonnen bent! Er was ooit een verlangen om iets toe te voegen aan deze wereld, aan andere mensen. Dat kwam vanuit het hart, als je nu kijkt naar organisaties wordt vaak alleen nog maar gewerkt vanuit het hoofd.

Ik breng die twee graag weer met elkaar in verbinding. Een manier van werken waarin welzijn en welvaart weer met elkaar in evenwicht zijn. Ik geef je graag tips om deze periode zo vitaal mogelijk door te komen en een start te maken met het terugbrengen van evenwicht in welzijn en welvaart. Deze week zijn er al veel tips voorbij gekomen met betrekking tot bewegen, gezond eten en thuiswerken. Daar sluit ik me uiteraard bij aan en volgens mij is er meer nodig.

  • Cirkel van invloed en focus – Focus op zaken waar je invloed op hebt. Dit is vreselijk moeilijk en makkelijk gezegd. Het heeft weinig zin om te verdrinken in zaken waar je geen invloed op hebt, het kost echt bakken met energie!
  • Herstel – Zorg voor een goede nachtrust en ontspanning. Deze stressvolle periode vraagt om opladen en herstel. Dat geeft ruimte in je geest, ruimte voor creativiteit en het zien van mogelijkheden. Het creëert helderheid en andere perspectieven.

In even niets doen, zit veel wijsheid verscholen.

  • Emoties – Laat emoties, hoe heftig ook, toe! Emoties vastzetten in je lichaam kost heel erg veel energie. Het lucht op en emoties moeten verwerkt worden. Zoek een voor jou geschikte uitlaatklep.
  • Open communicatie – Blijf open met elkaar communiceren en houd verbinding met elkaar, niet alleen over de praktische “hoofd” dingen ook over wat jullie bezig houdt, waar je bezorgt over bent of waar je wakker van ligt en vraag om hulp. Je zult zien dat je niet alleen bent. Het verbindt, het kan relativeren en zorgt voor een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Net doen of het je niet raakt werkt niet, mensen zien en merken het aan je. Spreek het daarom uit en geef aan wat je nodig hebt.
  • Zet je talenten in – Sta eens stil bij hoe het nu echt met jullie (ondernemers en medewerkers) gaat? Doe je de dingen die je leuk vindt, waar je goed in bent, waar je energie van krijgt? Hoe kun je in deze periode zoveel mogelijk gebruik maken van elkaars kwaliteiten en talenten, zodat je je energie zo efficiënt mogelijk inzet?
  • Werk samen met stakeholders – Heb begrip en compassie voor al je stakeholders, iedereen wordt geraakt. Blijf ook op dit gebied tolerant naar elkaar en communiceer eerlijk en open. Je zult dit samen op moeten lossen.
  • Zingeving – Sta eens met elkaar stil bij de manier waarop jullie nu werken en met je stakeholders en de aarde omgaan. Is dat de manier, waarop jullie willen blijven werken of voelen jullie ook het verlangen naar anders, beter, eerlijker? Welke betekenis willen jullie geven aan andere mensen en de maatschappij? Wellicht hebben jullie je laten leiden door de waan van de dag of wil je wel in actie komen, maar weet je niet hoe, waardoor het tot nu toe steeds vooruit geschoven is. Door hier met elkaar aan te werken kom je tot de bedoeling, het hart van je bedrijf. Het gaat over zingeving en dat is waar ieder mens naar op zoek is. Iets doen wat bijdraagt, van betekenis zijn! Dat levert energie.

Ik heb deze tips nu verbonden aan deze uitzonderlijk moeilijke periode, maar wat zou het je opleveren als je deze zaken blijvend in je bedrijf doorvoert? Volgens mij zijn dit zaken waar het in organisaties werkelijk over moet gaan om in de toekomst relevant te blijven!

Een betekenisvol bedrijf waar mensen, klanten, leveranciers en medewerkers met passie en plezier een bijdrage aan leveren!

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Ruim 20 jaar werk ik met ondernemers, in goede tijden en in crisissituaties. Ik snap dat de prioriteit nu ook ligt bij het laten roken van schoorsteen (welvaart). Het zou alleen zo fijn zijn als je met elkaar ook zo vitaal mogelijk deze periode door komt (welzijn). Het een kan niet zonder het ander. Hoofd en hart met elkaar verbonden!

Als je vragen hebt, wilt sparren of andere hulp nodig hebt, bel of mail me gerust! Ik sta voor je klaar. Take care!

Ingrid Zijlmans | 06-10 55 12 94 | ingrid@2Cmore.com | ingrid@businessprovit.nl

Geplaatst in: